Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВCC освободи временно Делян Пеевски като следовател

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет освободи временно Делян Пеевски като следовател в Софийската градска прокуратура. Аргументът е, че позицията му няма съвместимост с дейността му като кандидат за депутат

Дебатът между висшите магистрати беше дали с молбата на Пеевски има основание да се предполага, че става дума за оставка или временно освобождаване от поста. В чл. 100 от Изборния кодекс се посочва, че магистрати не могат да се кандидатират за депутати от името на партии и коалиции. Те могат да бъдат единствено независими кандидати.

В случая Делян Пеевски е в кандидатска листа и политическа партия. Спорът беше дали той трябва да бъде освободен временно или постоянно и дали молбата му за освобождаване влиза в противоречие със Закона за изборите и съдебната власт.

Съдия Камен Калпакчиев изтъкна и точка в закона, според която съдии, следователи и прокурори нямат право да осъществяват политическа дейност, като идеята на закона е те да бъдат изцяло деполитизирани.

Юлияна Колева коментира, че тази дискусия засяга един последващ момент, който ще настъпи, евентуално, след 4 години, когато Пеевски отново трябва да подаде молба пред ВСС, ако иска да бъде възстановен като следовател.

В крайна сметка беше прието за момента той да бъде отстранен временно от сегашния му пост в Софийската градска прокуратура.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна