Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Работна група да предложи модели за предполагаем добив на "Мини Марица-изток"

Снимка: БГНЕС
Работна група от представители на всички дружества и фирми от енергетиката трябва да предложи модели за предполагаем годишен добив в единственото държавно и най-голямо въгледобивно дружество в България - "Мини Марица-изток", с цел излизането му от кризата. Това съобщи за "Хоризонт" Валентин Вълчев, председател на миньорската федерация към КНСБ.

На браншовия съвет в началото на следващата седмица работната група, която заедно с НЕК и БЕХ ще заседава и в почивните дни, ще предложи няколко модела, в това число оптимален и краен. Цената на въглищата ще зависи от добива в дружеството и ако той се повиши до нормалния за сезона, няма да се наложи и вдигането на цената на лигнитните въглища.

Ръководството на мините вече е провело срещи с мениджърите на трите централи, които имат натрупани дългове за доставени въглища. Двата синдиката в "Мини Марица-изток" са категорични, че няма да стачкуват и да спират производство, защото и без това голяма част от хората са в принудителен отпуск, но са готови на всякакви протестни действия, в това число и на гражданско неподчинение.
По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна