Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои обсъждането на европейско ниво на изискванията за "малките" фирми

До 4 милиона евро активи и 8 милиона евро чисти приходи от продажби са предложените изисквания за фирми, които да могат да се определят като "малки". Това би ги освободило от законов одит. Предстои обсъждането на европейско ниво на това предложение, обясни председателят на Института на дипломираните експерт-счетоводители Бойко Костов пред "Хоризонт":

Малките предприятия няма да бъдат задължени да имат законов одит. Това са много високи критерии, неприемливо високи за държава като България. Това ще ограничи приложното поле на задължителния законов одит, което ще доведе до по-малко прозрачност и некачествени годишни финансови отчети.

Бойко Костов обясни, че е важно в Европейския съюз да навлязат Международните счетоводни стандарти:

Европа трябва да модифицира стандартите, така че да създаде европейски вариант. Това е един от начините да се борим с дълговата криза, да има по-ясно и прозрачно счетоводство на публичните финанси. Всеки един, поне като данъкоплатец, е заинтересован как се харчат неговите пари или, много често както се получава, се изхарчва някаква сума и резултатът е нула за обществото. Само че парите са изхарчени законно. Ние не искаме да сме в тази ситуация.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна