Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преходът: гласове и памет" - дискусия за промените през погледа на малката общност

Снимка: Стефан Тихов, Пресфото, БТА

"Преходът: гласове и памет" - дискусия на тази тема се проведе в една от залите на Ректората на Алма матер. Историци, социолози, етнолози и културолози, гледащи на феномена "Преход" под различен ъгъл, дебатираха изследванията си в последните три години.

В предаването "12+3" доц. д-р Михаил Груев обясни, че учените са се опитали да сменят гледната точка.

Преходът до този момент беше интерпретиран като нещо, което идва отгоре, продукт на международни тенденции. И се осмисляше от малкия човек като нещо, което произтича от промяната в столицата. В някаква степен това е вярно. Но целта ни беше да погледнем отдолу. Да видим как тези процеси се отразяват на малката общност. Другият акцент беше съсредоточен върху границата - югоембаргото и западната граница. Това ембарго преобърна всичко там. Преходът се мислеше чрез югоембаргото, каза доц. Груев.

Това, което може да се каже със сигурност, е, че има носталгия по социализма. При много хора това е носталгия по младостта. При други това е носталгия по нормалност, по сигурността, по гарантираността на живота на малкия човек. Криминализацията на прехода с особен акцент върху приватизацията, от контекста става ясно, че групата на спечелилите от прехода е бившата комунистическа номенклатура. Обикновенният човек възприема себе си като губещ.

Интервюто с доц. Груев и репортажа на Светослава Кузманова можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна