Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Засега ГЕРБ получава 30,74%, БСП - 27,06%

Четири партии влизат в парламента - при обработени над 99% от протоколите
Снимка: БГНЕС

Няма съществена промяна в резултатите за четирите партии, които преминават бариерата за излъчване на депутати в парламента, при обработени над 99 процента от секционните протоколи.

По данни на ЦИК към 16.30 ч. ГЕРБ получава 30,74% от гласовете,"Коалиция за България" - 27,06%, за ДПС - 10,46%, а за "Атака" - 7,39%.

"Национален фронт за спасение на България" получава 3,76%, "Движение България на гражданите" - 3,3 на сто.

Все още не са постъпили всички протоколи от гласуването в чужбина, информира говорителят на ЦИК Бисер Троянов:

72% са обработени протоколите от гласуването в чужбина. Данните сочат, че с най-голяма подкрепа българските граждани са пуснали своя вот за партия Движение за права и свободи с 41,3%, следвани от партия ГЕРБ с 24,5%, Коалиция за България с 5,9% и Атака с 3,24%.

ГЕРБ печели по-голям брой от гласовете в 14 избирателни района. БСП има повече гласове от ГЕРБ в 11 района, а ДПС - в 5.

Бисер Троянов изброи формациите, които са преминали 1-процентната бариера и ще получават държавна субсидия:

Това са партиите Национален фронт за спасение на България, Коалиция "Център, свобода и достойнство", Коалиция СДС, партиите РЗС и ВМРО, партия "Лидер", Коалиция ДСБ-Български демократически форум, Движение "България на гражданите" и "Глас народен".

Троянов посочи какво предстои до официалното обявяване на изборните резултати, което ще стане най-късно в четвъртък:

До 7 дни от приключване на гласуването Централната избирателна комисия ще обяви имената на избраните народни представители. За всички онези кандидати, които са регистрирани в повече от един многомандатен избирателен район, след обявяването в четвъртък на решението за мандатите и резултатите, те имат еднодневен срок, в който трябва да заявят кой от избирателните райони избират, за да останат като народни представители.

Другият говорител на ЦИК Ралица Негенцова по-рано днес даде някои уточнения за технологичния процес на обработка на протоколите:

Когато районните избирателни комисии донесат протоколите на секционните в ЦИК, следва едно независимо въвеждане на данните, образуване на втора база данни. След това има съпоставка на двете бази данни, за да се види дали има някакви различия. Ако се констатират такива, всяко едно от тях се преглежда на какво се дължи и се взима отделно решение, за да се прецени оттам нататък кое се включва в основната база данни.

В късните часове на вчерашния ден се появиха сигнали, че приключват тонерите на ксероксите, но всичко беше организирано и нещата продължиха да работят нормално, добави Негенцова.

По публикацията работиха: Радостина Билярска, Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна