Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на изчезналите деца

Снимка: архив
25 май се отбелязва като Световен ден на изчезналите деца. Решението за това е взето през 1979 година след изчезването на 6-годипшно момче от Ню Йорк. В отбелязването на дена на изчезналите деца редица страни по света насочват публично вниманието и ресурсите към този все по-сериозен проблем, коментират организации, работещи в тази сфера. 25 май е и ден, в който трябва да си припомним, че хиляди деца всяка година изчезват или са отвлечени.

Според Националния център за изчезнали и експлоатирани деца в САЩ около 800 хиляди деца са изчезнали в САЩ. Голяма част от тях е вероятно да са отвлечени от членове на семейството, защото според статистиката подобните случаи са около 200 хиляди.

Преди 30 години в Америка полицията не е отбелязвала отвличането на деца в базата данни с престъпления на ФБР. Офицерите са описвали откраднати автомобили, оръжия и дори и коне, но не е имало начин да се включат и липсващите деца. Серия от инциденти в края на 70-те и началото на 80-те променят дневния ред.

Всеки ден в Германия изчезват между 150 и 250 души. Всяка година обявените за изчезнали деца под 17-годишна възраст са около 100 хиляди. Половината от тях са обявени за издирване от полицията. 80% от случаите се решават в рамките на няколко часа до няколко дни. Само 2% от изчезналите случаи остават неразкрити. До края на април тази година, според статистиката, полицията издирваше 1836 деца на възраст до 17 години, обявени за изчезнали. Според законите на Германия издирването на изчезнал човек се преустановява 30 години, след като е обявен за такъв от семейството, близките и се издирва от полицията. Германското общество, известно със своята непоносимост към всяка форма на посегателство спрямо личността, е изключително нетърпимо към престъпленията, свързани с децата.

Целите репортажи чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна