Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волен Сидеров осигури кворума за гласуване на правителството

Снимка: БГНЕС

Продължава заседанието на 42-рото Народно събрание, на което предстои да бъде обсъден и гласуван съставът на кабинета, предложен от Пламен Орешарски. 121 депутати се регистрираха в пленарната зала, което осигури необходимия по конституция кворум.

От "Атака" се регистрира един народен представител - Волен Сидеров, а депутатите от парламентарната група на ГЕРБ напуснаха заседанието, след което лидерът на партията Бойко Борисов заяви:

Две минути председателят на парламента чакаше някой да се регистрира. Вече като видяха, че ще се провалят, "Атака" им даде единия глас. Оттук нататък това правителство е несменяемо благодарение на Волен Сидеров.

Излязохме, за да подчертаем, да видят и посланиците, че тези три партии – БСП, ДПС и "Атака", са едно и с комбинации ще изберат правителството. Вече няма как при 121 регистрирани - със 117 депутати могат да го изберат. Не ме занимавайте повече с тях. След малко ще се върнем в залата, за да участваме.

Бойко Борисов пожела успех на Пламен Орешарски от трибуната и го укори.

Аз на ваше място щях да намеря време да се срещна с първата политическа сила. И ви уверявам, че вместо да се криете и да правите тук трикове, аз щях да ви дам моя глас. Трябваше само да се обадите. Нашата врата като партия остава отворена. Ако се обадите и ви откажа, тогава излезте на трибуната и кажете "не си удържахте на думата". Затова ви пожелавам на вас успех, кураж, много характер, каза Борисов.

От ГЕРБ също предупредиха президента Росен Плевнелиев, че преместването на ГДБОП в ДАНС ще ограничи президентските правомощия.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че въпреки че с гласа си е спасил кворума, "Атака" няма да подкрепи кабинета. Сидеров критикува персоналния състав на кабинета като заяви, че има политическа обвързаност на повечето от министрите.

Гласът от "Атака", който осигури това заседание днес, е моят глас, защото за разлика от тук седящите 97 представители на политическа партия ГЕРБ, аз съм отговорен човек. Последователен и отговорен. Какво щяхте да спечелите като провалите заседанието днес. Какво? "Атака" не подкрепя кабинета "Орешарски" и очаква действия. Ние няма да дадем подкрепа за този кабинет. Имам критични бележки по състава, който се предлага, към някои от министрите, които се предлагат. Чух изказвания на една от министърките, която по време на свое изказване говори за учебници на майчин език. Няма, тук ще се сблъска тази министърка с нашия решителен отпор. В България официалният език е българският и ще продължи да бъде българският, обясни Сидеров.

Лютви Местан от ДПС отговори:

Какво престъпно има в това изречение - европейска България, член на НАТО и на Европейския съюз, осъжда ли правото едно дете да носи в ученическата си чанта наред с учебника по български език и литература и учебника по майчиния си език. Това е европейски стандарт, свързан с неотменимо човешко право. Вашата позиция по този въпрос не ме учудва. Учудва ме ангажираността на довчера управлявалата партия, която уж се прави на европейска демократична партия. Срам и позор, каза Местан.

Критиките от страна на ГЕРБ спрямо това, че професор по синтаксис ще оглави Министерството на младежта и спорта Лютви Местан коментира, че за спорта ще отговаря гениалният спортист Йордан Йовчев.

Хората очакват управление, а не сеир или диктат, заяви лидерът на БСП Сергей
Станишев
, който представи пред народните представители кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател.

Лидерът на БСП вижда в кандидата за премиер символ на предсказуема държавна политика към бизнеса и хората, на икономически растеж, на привличане на инвестиции, на създаване на работни места, на нарастващи доходи по времето, когато беше финансов министър, и на социална ангажираност:

За един държавник е много важно да не се приема насериозно, да не смята, че държавата е той и че е слънцето, което огрява навсякъде. Слава богу, господин Орешарски е имунизиран от подобен подход. Пламен Орешарски е символ на най-добрите неща, които се случваха в един предишен период на предсказуема държавна политика към бизнеса, към хората, каза Станишев.

Кандидатът за премиер Пламен Орешарски представи структурата и състава на проекотокабинета и поиска начален толеранс от политическите сили, социалните партньори и гражданските организации като условие за осъществяване на набелязаните приоритети. Орешарски посочи трите ключови приоритета в програмата си - възстановяване на държавността, икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството. В първата област мерките са насочени в посока на защитаване на правата и свободите на гражданите, противопоставяне на битовата престъпност, пресичане на безразборното използване на СРС. Орешарски подчерта, че укрепването на демократичното начало е ключова цел, необходимо е да се възстанови ролята и мястото на парламента.

Реализацията на тези програмни управленски намерения ще доведе до стабилизация на обществено-икономическата ситуация в страната и ще отвори път към по-нататъшно изграждане на една по-конкурентна икономика и по-солидни възможности да се водят активни социални политики. Част от мерките и политиките изискват съответно финансиране и са подходящи за детайлно обсъждане по-късно тази есен, когато разглеждаме заедно следващия държавен бюджет. Неизменно условие за успешното осъществяване на мерките от цялостната управленска програма е наличие на начален поне толеранс от страна на политическите сили, социално-икономическите партньори, гражданските сдружения и всички, които имат отношение към пътя на развитие на нашата страна.

Да се погрижим за правата и свободите на гражданите. Важно е медиите да са свободни, да сме непримирими към корупцията, да има диалог със социалните партньори и гражданските формирования. Икономическото възстановяване е другото предизвикателство, което стои пред нас.

Безпокойство будят изкуствено формираните монополни образувания, които изкривяват пазарната обстановка, потискат и конкуренцията, на тях трябва да противодействаме решително. Българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие, реиндустриализация на страната, каза Орешарски.

Депутатите от "Коалиция за България" и ДПС ще подкрепят програмното правителство на Пламен Орешарски. Това заявиха техните председатели Сергей Станишев и Лютви Местан.

В пленарна зала лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев коментира, че има реален шанс да се прекъсне спиралата на краха в държавата и увери, че сделка и компромис с беззаконията няма да има. Кабинетът на Пламен Орешарски е програмен с ясни приоритети, разположени във времето и това са държавност, развитие и справедливост.

Председателят на ДПС Лютви Местан коментира, че разделителната линия между самоцелната политическа деструкция и отговорността пред националния интерес, е именно кабинетът на Пламен Орешарски, затова ДПС ще го подкрепи.

Местан предупреди, че няма да има и 100 секунди толеранс, нито комфорта от 8 милиарда фискален резерв. ДПС ще носи доблестно своята политическа отговорност. За първи път министър на вътрешните работи няма да бъде партиен функционер, каза Местан, и допълни, че от Пламен Орешарски не могат да се очакват чудодейни решения, а реални стъпки. Очаквам правителството да бъде спасително за България, да възстанови българската държавност.

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев призова за повече спокойствие спрямо системата на усвояване на еврофондовете, а не от радикални мерки. Пламен Орешарски заяви, че новото министерство на инвестиционното проектиране ще е с координиращо действие и няма да изземва функции.

До представянето на новия кабинет в Народното събрание се стигна след като президентът подписа указ, с който предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател на следващото българско правителство. Държавният глава заяви, че проучвателният мандат е приключил успешно.

Имената в новото правителство бяха посочени от Орешарски на 27-и май на пленум на БСП. Вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство бе връчен на втората по големина парламентарно представена партия след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство на президента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна