Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Райчинов: БЛС иска освобождаването на д-р Пламен Цеков от НЗОК

Снимка: БГНЕС
Лекарският събор почти единодушно гласува, че желаем освобождаването на д-р Пламен Цеков от поста управител на НЗОК, каза в предаването "Неделя 150" председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

По думите на д-р Райчинов, освобождаването на шефа на НЗОК трябва да се предшества от проверка на Касата. По темата за лимитите в здравеопазването председателят на БЛС заяви:

Не може да има лимити в здравеопазването, защото не може да се предвиди колко точно хора, от какво заболяване ще страдат. Това е абсурд. Регулация да, но не и лимити, каза Райчинов.

Общо над 2 млрд. лева са взети от осигуровки, но доколкото разбрахме, тези пари отдавна ги няма. Би трябвало хората да знаят къде и защо са отишли парите, които са си внесли за здраве. Да не говорим за надсъбраните в последната година пари, 40 млн. лева потънаха незнайно къде. Не достигат парите за онколекарства, за други медицински дейности, а парите потъват незнайно къде, заключи д-р Райчинов.

По темата за Спешната помощ, председателят на БЛС каза, че тя ще бъде приоритет и припомни, че новият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева е била гост на лекарския събор.

Говори се за 300 млн. лева, които да гарантират дейността на Спешната помощ. Да се започне от Спешната помощ, тъй като това е най-важното звено, свързващо е и трябва да работи добре, каза д-р Цветан Райчинов.

Твърде много лекари напускат нашата страна всеки ден. Това обрича населението на една трудна ситуация по отношение на здравеопазването, каза в предаването "Неделя 150" д-р Ангел Ангелов от Центъра за Спешна помощ в София.

Трябва да се повиши заплащането в Спешната помощ. Така ще бъдат запълнени свободните места. В Центъра за Спешна помощ в София има 90 свободни места за лекари. За това не достигат линейките, каза д-р Ангелов.

Чуйте интервютата в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени