Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Данев: Предлагаме да се изгради нов регистър на регулативните режими

Снимка: БГНЕС

На срещата между правителството и работодателите беше договорено да се преразгледат административните такси за бизнеса, за да се намалят или отменят и да се улесни работата. Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара разказа, че диалогът е бил добър.

Г-н Орешарски подчерта две особени направления, които са от изключителна важност за създаване на по-благоприятна бизнес среда. Едното са регулативните режими, а вторият проблем са обществените поръчки. Господин Орешарски спомена някои числа, които са стъписващи - 778 регулативни режима и 420 въведени псевдорежима, които притискат бизнеса. Нашето предложение е всички незаконно въведени регулативни режими, включително и от общинските администрации, които са много на брой, да бъдат законово забранени. За тази цел предложихме да се изгради нов регистър на регулативните режими. Освен това министър-председателят каза, че ще бъде създадена работна група, в която ние ще сме страна. Голяма част от таксите трябва да са големи, колкото са разходите на администрацията за издаването на разрешенията. Мога да дам стотици примери в това отношение, каза Данев.

Премиерът Пламен Орешарски е обещал пред бизнеса да бъде променен и начинът, по който се възлагат обществените поръчки, за да няма ощетени фирми. Срещата е част от разговорите, които премиерът ще има също и със синдикатите и неправителствени организации по неотложните въпроси на управлението.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени