Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Писанчев декларира готовност да оглави ДАНС, ако му бъде предложено

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и заместник-председателят на ДАНС Владимир Писанчев обсъдиха на работна среща бъдещото си взаимодействие.

Заместник-председателят на ДАНС Владимир Писанчев изяви готовност да оглави агенцията, ако това му бъде предложено. Писанчев получи подкрепата и на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който го определи като професионалист и признат авторитет. Писанчев потвърди, че името му е било обсъждано заедно с това на Делян Пеевски, но не знаеше защо финалният избор е бил в полза на Пеевски. Зам.-председателят на ДАНС допълни, че е готов пак да бъде обсъждан вече в конкуренция с други кандидати.

Коментарите бяха направени след края на срещата при главния прокурор:

По принцип имам 20 години стаж в системата и това, което се обсъжда, е възможност. Ако трябва ще го поема. 

Помолен да коментира твърдението на Орешарски, че името му е било едно от коментираните, Писанчев каза:

То е едно от коментираните, но трябва да бъда директно поканен. Това е само възможност. Защото може би ще има и други кандидатури.

Според Цветлин Йовчев: Човекът, който поеме Агенция "Национална сигурност", трябва да отговаря на всички условия, които са по закон, наред с това трябва да има и съответните морални и политически качества.

Запитан дали Пеевски е такъв, Йовчев отговори:

Аз ще ви отговоря за г-н Писанчев, с когото съм работил, считам, че г-н Писанчев е един прекрасен професионалист, който се ползва с авторитет не само в България, но и сред международните ни партньори, който е човек, който е безспорно почтен, има моралните качества да направи това. Аз не познавам г-н Пеевски, за да мога да коментирам неговите качества. 

Главният прокурор Сотир Цацаров предпочете да запази неутралитет по темата "Пеевски" с уговорката, че прокуратурата работела с институции, а не с личности.

Смятате ли, че главният прокурор знае кой си е подписал акта за встъпване или не. Ако смятате, аз не мисля така. Г-н Пеевски е поканен за днешната среща. Вместо него тук присъства г-н Писанчев. Обяснението защо тук не е г-н Пеевски, моят отговор е следният: Аз не работя с конкретна личност, аз работя с институция. Аз самият нямам съзнанието, че съм конкретна личност. Важното е да има работа между институциите. Ако още чакаме, ще дойде време, в което обществото няма нас да чака.

Владимир Писанчев отрече в ДАНС да има напрежение заради няколкочасовия престой на Делян Пеевски там. 

Що се отнася до повода за срещата Цацаров, Писанчев и Цветлин Йовчев, както и ръководството на МВР и на градската прокуратура обсъдиха презпроблемното преминаване на ГДБОП към ДАНС и две конкретни дела - за отвличането на дъщерята на Брендо и атентата на Бургаското летище. Двете дела главният прокурор определи като "особено важни".

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени