Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Биков: Искаме оставка на правителството и нови избори

Снимка: БГНЕС

Искаме оставка на правителството и нови избори по една единствена причина – след скандала с Делян Пеевски настоящото правителство на практика загуби всякакви шансове да осъществи каквито и да е реформи в икономиката, в здравеопазването, в образованието и в правосъдието и вътрешния ред. Реформи се правят с обществено доверие. Оттук нататък каквото и да направи Пламен Орешарски в пенсионната система, включително и да се започнат някакви смислени реформи в тези системи, които са изправени пред колапс, то винаги върху това управление ще тегне подозрението, че то обслужва едър корпоративен интерес, коментира Тома Биков от Движение "България на гражданите" в предаването "Нещо повече".

Имам усещането, че тази нова десница по някакъв начин се ражда. На протестите има и наши симпатизанти и симпатизанти на ДСБ, и на "Свобода и достойнство", и на "Зелените", и тези хора имат едни и същи искания. Работата на политиците е да облекат народния гняв в политическа дреха и да го насочат в политическа посока, за да бъдат решени важни проблеми. /.../ Оттук нататък предстоят много по-сериозни препятствия, които заедно трябва да преодоляваме в името на това България да получи една истинска и адекватна на времето си десница. Дори не бих желал чак толкова да употребявам думата десница, защото България има нужда от партия или формация, която да интегрира страната в Европа, каза Биков.

Биков каза още, че България лети към пропаст и отдалечаване от цивилизования си път: За мен основното разграничение не е толкова на десница и левица, колкото до хора, които искат да живеят в Европа, и на хора, които ще направят всичко възможно, за да не се случи Европа в България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна