Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символично присъствие на животновъдите пред Министерството на земеделието

Снимка: БГНЕС

Доста символично беше присъствието на животновъдите пред Министерството на земеделието. Те бяха обявили, че ще отидат с техника и животни пред Министерството на земеделието в София, но са пред ведомството без тях. Според председателя на браншовата организация Бойко Синапов те са имали готовност да включат в протеста си животни и трактори, но не са получили разрешение от властите да ги превозят до София.

Десетина от членовете на Асоциацията на животновъдите се обявиха за повече прозрачност в преговорите, които министерството води в Брюксел за европарите през следващия програмен период. Колегите им от останалите браншови организации обаче не подкрепиха протеста. 140 милиона лева подкрепа получиха животновъдите миналата година. Какво ще се случи тази, още не знаят.

Животновъдите изтъкнаха символичното си участие в протеста като доказателство, че не са политически подкрепени и финансово мотивирани. Никой от Министерството на земеделието не се срещна с тях. Вероятно протестите ще продължат по региони.

Голяма част от останалите животновъдни организации се разграничиха от протеста. Овцевъди, говедовъди и Сдружението на месо- и млекопреработватели обявиха, че няма да участват и ще дадат шанс на правителството да предприеме някакви действия.

Именно бездействието на правителството е причината за протеста на Асоциацията на животновъдите. Според тях миналата година по това време вече е било ясно какви национални и европейски субсидии ще получат през октомври. Тази година все още не се знае дали ще има пари за тях и в какъв размер са те.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна