Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленогорски: Това правителство и ГЕРБ са двете лица на една монета – на задкулисието

Снимка: БНР

Десните партии разговарят за обединение в дясно и за гражданска платформа за управление и реформистки блок, който да възстанови нормалния начин на правене на политика в България. В предаването "Неделя 150" заместник – председателят на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски посочи четири стъпки за излизане от кризата:

Оставка на правителството, промяна в Изборния кодекс, отказ на парламентарните партии да съставят ново правителство и избори през септември. Това е, което ни обединява. Ние сме готови да разработим и обща платформа за едно демафиотизиране на управлението в България и за едно модерно управление. Не искаме да си отиде това правителство, за да дойде ГЕРБ. Това правителство и ГЕРБ са двете лица на една монета – монетата на задкулисието, но опитите на нечисти кръгове да управляват държавата, каза Зеленогорски.

Според председателя на партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов, създаването на гражданска платформа е неизбежно.

Ако не се влезе в една консолидация, ясно разграничаване по отношение на мафиотизирането и неясните задкулисни субекти България няма шанс да се изправи на крака. Поставихме началото на един много добър диалог. Този формат е широко отворен. Първата ни обща позиция беше оценка на ситуацията и желанието ни за предсрочни избори, каза Исмаилов. По думите му, една от фигурите зад проекта "Пеевски" е Ахмед Доган.

В платформата за ново управление трябва да участват граждански организации. Тази позиция застъпи в предаването "Неделя 150" Андрей Ковачев от партия "Зелените".

Политическата алгебра не работи. Хората не са отразени и това е най – страшното. Онова, което трябва ад се случи е да имаме платформа за управление, в която много ясно да се каже как да се промени системата при следващо едно управление, така че всички ние да бъдем отразени, каза Ковачев.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна