Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефектен елемент по ЖП линията е причинил влаковата катастрофа край Париж

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Дефектен елемент по жп линията е причинил вчерашната влакова катастрофа в Бретини сюр Орж в околностите на Париж, при която загинаха шест души. За Франция това е най-тежкият инцидент с дерайлирал влак от четвърт век насам.

С минута мълчание на обед по всички гари и влакове във Франция беше почетена паметта на жертвите на катастрофата в Бретини сюр Орж. Шестимата загинали са били на възраст от 19 до 82 г. Десетки са ранените, а двама от най-тежко пострадалите още са в критично състояние. Целият трафик на ключовата жп линия Париж - Лимож - Тулуза е прекъснат за неопределено време.

Причината за трагичния инцидент е откъсване на метална шина, свързваща релсите, както съобщи на пресконференция ръководството на френската жп компания SNCF, уверявайки, че поема отговорността за катастрофата.

Според френския министър на транспорта Фредерик Кювийе дефектът е трудно обясним, тъй като при извършения наскоро контрол на жп линията не са забелязани аномалии. В интервю за радио Франс Енфо управителят на област Ил дьо Франс Жан-Пол Юшон не изключи хипотезата за злоумишлено действие.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна