Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дуранкев: Корекцията на бюджета ще е в рамките на нормалното

Снимка: БГНЕС

Забелязва се, че това, което прави Пламен Орешарски и неговият финансов министър, що се отнася до фиска, е първо един анализ на това, което е оставено като наследство - оказа се, че и това наследство не е добро, второто е създаване на някаква стратегическа рамка за промяна в следващия бюджет, който ще бъде направен, като междувременно ще има и корекция на съществуващия. Това заяви в предаването "12+3" икономистът проф. Боян Дуранкев.

Няма бюджет, който да се е изпълнявал на 100%. Всяка година, ако си припомним, в някаква степен е имало някаква корекция на бюджета. Що се отнася до корекцията, която сега ще се предприеме – в никакъв случай според мен не трябва да се драматизира, тъй като даже да се емитира нов дълг от 1 млрд. лв., с него общо държавният дълг ще достигне 13,6 млрд. лв. при допустима граница от 14,6 лева. /…/ Пламен Орешарски и финансовият министър са отлични финансисти и отлично разбират от публични финанси. Оказва се, че реалният размер на невъзстановения ДДС за първите 6 месеца на тази година е почти 800 млн. лв. Това е доста от нормалното като граници. Големият проблем не са разходите. Големият проблем е събираемостта на приходите. /…/ Грешно направеният бюджет просто не може да бъде изпълнен. От друга страна – непланираните разходи се оказват също значими и то не само по линия на правителството на ГЕРБ, но и по-късно при служебния кабинет на Марин Райков. Така че от едната страна е по-ниската събираемост на приходите, от друга страна имаме напланирани разходи, така че тази корекция ще бъде в рамките на нормалното, но със сигурност следващите години такава корекция не трябва да се допуска.

Според Дуранкев социалните мерки не са големите проблеми на бюджета. Той подчерта също, че винаги вълненията предизвикват намаляване на приходите. За тази бурна 2013-а година горе-долу нещата във фиска стоят приемливо, смята икономистът и добави: Със сигурност правителството има резерви и то резерви по отношение на фиска, които на този етап не са разкрити.

Щом като има някъде политически проблем, винаги се раждат алтернативи за бъдещето. Със сигурност ще има и някоя нова алтернатива, изказа мнение Боян Дуранкев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна