Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С промени в НПК ще има срок за започване на делата

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се възстановява правото на обвиняемите да искат делото им да влезе в съда.

Вносителите на промените са от БСП, ДПС и "Атака", които са срещу фигурата "вечен обвиняем". С тях се въвежда срок от година и половина за тежките престъпления, след който обвиняемият има право сам да поиска делото му да влезе в съда, а за леките престъпления този срок е осем месеца. Целта е да се премахне възможността разследванията да продължават с години, докато изтече абсолютната давност, след което обвиняемите завеждат дела в Европейския съд в Страсбург срещу държавата, за да бъдат обезщетени заради претърпените ограничения.

Вносителите на промените изтъкват, че в НПК са заложени нормативни критерии за осигуряване на разумен срок за извършване на разследванията. Общият срок е два месеца, но когато делото е от фактическа и правна сложност, този срок може да се удължи с четири месеца, като няма горна граница и той може така да бъде удължаван многократно след това.

По публикацията работи: Лили Царева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени