Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка екокатастрофа край Кипър, в Средиземно море се изляха близо 100 тона петрол

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Тежка екокатастрофа удари северното крайбрежие на Кипър, след като в Средиземно море се разляха близо 100 тона петрол. Турция помага на властите в т. нар. Севернокипърска турска република с почистването на района, но възстановянането му ще продължи десетилетия.

Територия с радиус от близо 5 км е обхваната от петролния разлив край полуостров Карпас в окупираната част на Кипър. Инцидентът бе предизвикан от танкер на частната фирма AKSA, след пробив в тръбопровода, по който се е подавал нефт от танкера до електроцентрала на компанията. В рамките на 15 минути са се излели 100 тона петрол.

Петролните петна се движат с висока скорост към брега, което поставя под сериозна заплаха екосистемата в северната част на острова. В момента ветровете и морските течения ограничават разлива в мястото на инцидента, замърсяването не се разпростира към бреговете на контролираната от правителството на Кипър територия.

Според представители на кипърски турски биолози това е най-голямата екокатастрофа край острова и, каквито и сили да бъдат мобилизирани, 20% от петрола никога няма да бъдат изтеглени от морето и крайбрежието.

Т.нар. Севернокипърска турска република не разполага с достатъчно средства, за да се справи с подобна криза. Кораб, специализиран в почистване на нефтени разливи, пристига от Турция, поискана е помощ и от ООН. Почистването на региона може да продължи дни, а пълното му възстановяване ще отнеме десетилетия.

Липсата на подходяща инфраструктура и системи за справяне с извънредни ситуации на територията, както и липсата на загриженост за околната среда от страна на окупационните власти бяха посочени от комисаря по околната среда на Република Кипър Йоана Панайоту като проблем при решаването на екокризата. Според нея с представителство на европейско и международно равнище трябва да се предотвратят евентуални бъдещи екологични катастрофи в района.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – кор на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна