Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Атанасов: Няма основания да се търси сливане на БНТ и БНР

Снимка: БГНЕС

Новият член на Съвета за електронни медии Иво Атанасов декларира своя ангажимент, че новият директор на Българската национална телевизия ще бъде гласуван на база на концепциите на шестимата кандидати за развитие на медията, на базата на това, което са направили досега, ако са работили в подобна медия. Атанасов подчерта, че е важно ръководителят на такава голяма национална, обществена медия, да е разпознаваемо лице, не само мениджър, и да е добре приет от работещите в телевизията.

По повод идеята за сливане на БНР и БНТ той припомни, че през годините е бил против това и добави, че няма сериозни основания да промени сега позицията си. Не ми се струва, че ще се промени примерно финансирането, ако бъдат под една шапка двете обществени, национални медии, тъй като таксата за пренос на сигнала няма нито да се увеличи, нито да се намали. Не ми се струва възможно да се подобри управлението на двете медии, ако бъдат под една шапка, защото един човек по-трудно би ръководил една институция като радиото и телевизията, отколкото двама генерални директори ги управляват по отделно. 

Атанасов уточни, че, ако се стигне до решение за това сливане, то ще бъде взето то законодателя. От опит знам, че когато се предприеме някакво решение, трябва да се държи сметка и за политическия момент. Когато има напрежение в държавата, едва ли би било добре да прозвучи "Let it be" в БНР и БНТ. Надявам се политиците да се вслушат и в подобни аргументи.

Интервюто на Петър Волгин с Иво Атанасов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна