Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тренчев: Трябват избори за ВНС, иначе сменяме артистите, а пиесата остава същата

Снимка: БГНЕС

Президентът на КТ "Подкрепа " Константин Тренчев смята, че това, което искат хората, е промяна на политическия модел.

Това може да се постигне с избори за Велико Народно събрание. Иначе ще сменим артистите, но пиесата ще остане същата. Не са само политиците, които бъркат нещата. Правилата също са отвратителни и са заложени в старата Конституция. Те не дават възможност на хората да участват пряко в политиката.

На въпрос дали КТ "Подкрепа" би участвала с подкрепа на протестите, така че да станат още по-радикални, за да се окаже натиск върху Народното събрание, Тренчев отговори:

Ние ще протестираме, но за синдикални неща. Започват тежки съкращения в енергетиката. Мотивът да излязат нашите хора е материалният проблем. А той ще стане страховит от есента. Както се разпада енергетиката, тя ще повлече и това, което работи. Но ние не сме военна организация, в която началникът да каже "Ставайте". Хората трябва да са достатъчно мотивирани. Мотивацията минава през някакъв материален проблем. Ние нямаме право на политическа дейност. Ако имаше алтернатива на сегашната политика, тя щеше да бъде припозната от хората. Сега само старите актьори са на сцената. Твърде вероятно е протестите да ескалират още. Съществува риск и от етническо напрежение. Че в нечии глави се върти и тази мисъл, е почти сигурно. Трябва да се стигне на избори, на които да произлезе нещо по-фундаментално, смята Тренчев.

Чуйте разговора с Константин Тренчев от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна