Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ташева: С втория одитен доклад за ЕРП-тата ще се заметат следите на първия

Снимка: БГНЕС

Офшорните фирми на президента все още функционират и са прехвърлени в Малта на сегашната му съпруга, а в Кипър – на бившата му съпруга. Това заяви в предаването "Неделя 150" Магдалена Ташева от "Атака". По думите й отсъствието на Волен Сидеров при обсъжданията на актуализацията на бюджета няма нищо общо с връщането на Бойко Борисов в парламента. Може би сега е моментът БСП като мандатоносител да защити името си на социалистическа партия, защото страната се намира в социална катастрофа, смята депутатът. Според партия "Атака" една актуализация на бюджета е не само необходима, но и спасителна. Те обаче не са доволни от това, че от 1 млрд. лева, които ще бъдат изтеглени като заем, само 286 млн. лева отиват за увеличаване на разходите на държавата. Не може всичко останало да отиде за буфери, за фискален резерв, категорична е тя и добави: Защо Германия, която вече отдавна преодоля икономическата криза и в момента раздава ум и разум на останалите, защо тя да има 6% дефицит, а България 2%?

42-рото НС има право на живот. То трябва да продължи да работи. 42-рото НС може би е най-честно избраното НС, поне с 350 хил. бюлетини по-честно от примерно предходното.

Попитах Вивиан Рединг защо гласът на българските граждани остана нечут през февруари. Тогава те искаха национализация на чуждите инвеститори, на ЕРП-тата, на американските Марици и на "Софийска вода". Тя не отговори на този въпрос. За мен причината е очевидна – защото еврокомисарите, може да се каже по определение, са свързани с лобиране за частни интереси. В ЕК са длъжни да знаят например за одитния доклад, поръчан от ДКЕВР, от Ангел Семерджиев за работата на трите ЕРП-та. Там са изредени 23 груби нарушения на 3 български закона. Има скандални неща, констатирани от одиторите. Например те са проявили голямо въображение в източването на собствената си компания и прехвърлянето на парите в съответната държава-майка или компания-майка. Калкулирани са по 1680 евро на ден хонорар за консултанти, изпратени от компанията-майка да консултират българското ЕРП. Това е безспорен случай на източване. Има други форми на аутсорсинг. Даже одиторите твърдят, че е формирана престъпна група, тъй като в управителните органи, в екзекутива и в надзорния съвет участват едни и същи лица. Това е характерно за трите ЕРП-та. Освен това трите ЕРП-та, след като получават по една трета от българската национална електроразпределителна мрежа, регистрират в държавите си компании с почти същото име. /.../ Става дума за голям грабеж, за източване на национален капитал от България към Чехия, Австрия и Германия от порядъка на няколко милиарда, коментира Ташева и добави, че философията на управление на страната ни я подчинява на чужди интереси, като интересът на българите е оставен без защита и контролни механизми.

Ташева има съмнения, че с втория одитен доклад за ЕРП-тата ще се заметат следите на първия, защото първият е останал без последствия.

От г-жа Тонева зная, че веднага след получаването и изчитането на първия доклад от 2010-а година, той е бил внесен в парламента през края на март 2011-а година и беше укриван от тогавашния председател на икономическата комисия Мартин Димитров, веднага след като получават в ДКЕВР този доклад, те го предават на прокуратурата заедно с приложенията. В приложенията са дадени договорите за аутсорсване на услуги, т.е. за източване на България. В момента в ДКЕВР могат да ви предоставят доклада за 2010-а година, но приложенията ги няма, изчезнали са, къде са - не знаем, може би са в прокуратурата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна