Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социолози: Закриването на НЦИОМ е грешка

Снимка: Архив

Закриването на НЦИОМ, съобщено като намерение от председателя на парламента Михаил Миков, е грешка, каза в предаването "Нещо повече" социологът Юрий Асланов. 

Това е продължение на крайната незаинтересованост на държавата да инвестира в изучаване на обществото и да се възползва от един институт, който е на държавна издръжка и работи професионално, който не е подвластен на корпоративни интереси и може да служи на институциите за ориентация, за тестване на идеи, за проверка на намерения, в това число и законодателни. Добър момент за закриването на такива институти няма. С икономията от закриването няма да постигнем кой знае какви резултати. Не смятам, че това е политическа акция.

Мира Радева, социолог, призна, че има противоречива позиция:

Аз помня как се създаде НЦИОМ. То беше по поръчка на ЦК на БКП и участваше г-н Райчев. Това беше по негово желание. После видяхме, че НЦИОМ послужи като база други да приватизират социологията и да се възползват от постиженията на НЦИОМ за лична облага. В други страни няма такива институти. Но е факт, че има групи, които да изследват обществените нагласи. Но искам да подчертая, че Лидия Йорданова ръководи НЦИОМ от 1998-а година. През всички тези години институтът показваше изключителна коректност. Не съм забелязала в този период големи изкривявания. В този смисъл позицията ми е противоречива. Задавам си въпроса дали точно в този момент трябваше да бъде закриван институтът. Усещането е, че управляващите се навличат още един гаф на главата.

Чуйте разговора с Асланов и Радева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна