Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Папазов: Ще има реципрочни мерки, ако Турция наложи такси на превозвачите ни

Снимка: БГНЕС

Новите транзитни такси за превозвачите, които Турция налага от 1-ви септември, не засягат България, заяви пред "Хоризонт" министърът на транспорта Данаил Папазов. Страната ни обаче е готова да наложи реципрочни мерки спрямо Турция, ако от 1-ви септември българските превозвачи трябва да плащат тези такси.

Папазов ще има среща с турския си колега в началото на месец септември заради увеличенията на таксите, които южната ни съседка готви да въведе за международните превози. Министърът каза това в интервю за предаването "12+3". Според Папазов приетият от Анкара документ, който трябва да влезе в сила на 1-ви септември, няма да засегне българската страна.

Имаме официален превод. От две места се вижда, че това практически не засяга нашите превозвачи. Засега аз не виждам проблем в този документ, тъй като много внимателно го прочетох, няколко пъти. Информацията, която получихме от турска страна, неофициално, разбира се, за момента е, че не ни засяга. 

Преводът на съобщението, с който разполагат превозвачите, обаче се разминава драстично с този, който има транспортното министерство.

Със сигурност това не е така, защото ние имаме три превода на това комюнике и съответно сме разговаряли с наши турски партньори и те казват, че ще бъдат прилагани абсолютно тези мерки за такси, както за всички камиони с чужда регистрация, заяви Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. По думите му, след днешната среща с представители на министерството България е готова да наложи реципрочни мерки спрямо Турция, ако таксите засегнат и българските камиони. 

Казаха, че абсолютно са на същото мнение, че трябва да има абсолютно реципрочни мерки и казаха, че ще изготвят писмо до генералния директор, НАП и съответно да се задвижат нещата, така че да се случат по този начин.

Очаква се проблемът между двете страни да бъде обсъден на среща между транспортните министри на България и Турция до края на месеца. Междувременно превозвачите настояват и за среща с премиера Пламен Орешарски и са категорични, че ако не се предприемат необходимите мерки, всички гранични пунктове в Турция ще бъдат блокирани от първи септември за неопределено време.

Данаил Папазов информира и че е приел оставката на изпълнителния директор на ДАИ Валентин Божков. Божков се оттегли от поста, след като беше задържан след разследване за корупция.

Нарушенията в автомобилната администрация се разследват, проверяват се документите, които са били издадени. Проверява се издаването на шофьорски книжки, сертификати, разрешителни и т.н. Получихме от СГП сигнал за 5 човека. Първият е Валетин Божков, който се  разследва за престъпления по чл. 219 от НК, ал.1. Другите са Пламен Ангелов, Искра Добрева, Емилия Ангелова и Севда Ценова. Единият се заминава с охраната, другите са на по-ниско ниво. Като се започне от най-обикновено издаване на книжки и се стигне до цялостна схема в ДАИ. Много от тях са анонимни, но поне 4 от тях са много сериозни. Те са били и до прокуратурата.

Трима кандидати има за поста на Божков, а министър Папазов обясни, че ще направи лично интервюта с тях. Той каза, че за нарушения в ДАИ са идвали много сигнали.

За БДЖ министър Папазов заяви, че докладът на Сметната палата е даже много мек, сравнено с реалното положение в компанията.

Изключително доволен съм от това, че успяхме да привлечем г-жа Крушкова (Нели Крушкова - бел. ред.) Тя е доказала, че е сериозен мениджър и аз се надявам на нейните качества. Програмата за БДЖ е почти готова, очакваме вътрешният одит също да ни даде препоръки, очакваме и от Световната банка, която ще направи преглед на нашата програма.

Чуйте разговора в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна