Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските туроператори търпят загуби заради ситуацията в Египет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руските туроператори отчитат огромни загуби, след като техните клиенти масово се отказват да пътуват до Египет. Много от туристите доплащат и пренасочват своята почивка към България, Турция и Тунис.

Близо 70% от руските туристи са анулирали запазените си екскурзии до Египет заради безредиците там, сочат данните на държавната агенция Ростуризъм. Повечето от тях са московчани. Останалите 30 на сто не се отказват от планираната почивка, въпреки препоръките да не пътуват до размирната страна.

В тази ситуация, естествено печелят конкурентните дестинации, сред които е и България. Най-голям обаче е потокът, който се пренасочва към Турция и Тунис, с които Русия има безвизов режим. Туроператорите, които понасят големи загуби заради неустойките, които трябва да плащат на египетските хотели, настояват държавата официално да забрани пътуванията до страната на фараоните. Само в този случай те ще избегнат финансовите санкции, тъй като ще имат право да се позоват на форсмажорни обстоятелства. Същевременно десетките хиляди руски туристи, които почиват в Египет, не бързат да се завръщат. Предсрочно са прекратили отпуската си само няколко души и то вероятно по други причини, съобщават туроператори.

В Египет беше изпратен специален представител на Ростуризъм, който е констатирал, че ситуацията в курортните зони е спокойна и те надеждно се охраняват от полиция.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна