Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ.

Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви преди излизането от печат на неговите мемоари. Пред "Дейли телеграф" той взе отношение по редица въпроси, както и по най-спорния във вървящата надпревара в момента за нов лидер на Консервативната партия, а именно членството в Европейската конвенция по правата на човека. Бившият премиер каза, че сега има "сериозни аргументи" да се даде думата на обществото относно ЕСПЧ, която, според критиците, пречи на Великобритания да има пълен контрол върху имиграционната си политика. 

В интервюто Джонсън каза също, че Владимир Путин не би нахлул в Украйна, ако Доналд Тръмп беше президент на Съединените щати, защото "чистата недпредсказуемост" на Тръмп би отказала Путин от плановете му, както и че светът е по-добро място, когато Америка има силно ръководство. 

В книгата на Борис Джонсън, която ще излезе на 10 октомври, има много любопитни моменти, един от които е, че в личната му баня във външното министерство, когато е оглавявал ведомството, е било намерено подслушвателно устройство при почистване, и то след като израелският премиер Бенямин Нетаняху е бил на посещение и е използвал тоалетната. 

Джонсън не изключва един ден да се върне в парламента и евентуално да изкара втори мандат като министър-председател и започва мемоарите си с популярната фраза на испански "hasta la vista", което означава "ще се видим по-късно".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна