Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Комитски: Трябва да се подобри материалната база на ДА "Архиви"

Снимка: БГНЕС

Иван Комитски  ще бъде новият ръководител на Държавна агенция "Архиви". Той е завършил Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Професионалната си кариера е започнал като специалист в Централния държавен исторически архив при Главно управление на архивите към Министерския съвет. От 1988-а г. до 2008-а г. работи към архивите на МВР, където преминава всички йерархически стъпала от специалист до директор на дирекция "Информация и архив". През 2008-2009-а г. оглавява същата дирекция, но в ДАНС.

Сигурен съм, че се нуждаем от подобряване материалната база на Държавна агенция „Архиви”, каза Комитски в предаването "12+3".

Това е едно от хранилищата, където се пазят фондовете на нашето културно наследство – национално, държавно наследство, на нашата нация. Има какво да се направи там, защото нали знаете – парите не достигат и като че ли в сферата на културата нещата винаги отстъпват малко, да се оправят оперативните неща в държавната. Но аз съм сигурен, че материалната база на държавните архиви се нуждае от някаква помощ. Това е може би най-важното. Другото, с поглед към бъдещето, е вече да се гледа в модернизирането на начина на използване на тези архиви.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени