Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Михайлов: Протестът ще намалява по брой, но ще става по-амбициран

Снимка: Мария Костова

Този човек, така нареченият протестиращ, който спешно, но не погрешно беше обявен в началото за красив и даже интелигентен, търпи метаморфози, той се развива. Опасението е, че в някакъв смисъл деградира, върви към своята по-компромисна и конюнктурна фаза, доколкото подготвя политическата си форма на състезател в един предизборен процес. Той иска да се реализира политически. Не може да го направи през кристализация на собствена автентична политическа сила, такава не се роди и не се ражда от протеста, следователно протестиращите инвентаризират наличните възможности, а те не са много. Това коментира в предаването "12+3" д-р Николай Михайлов.

Бедата е, че няма никакви възможности. Едната е просто фарсова – говоря за възможността ГЕРБ. Днес Бойко Борисов е казал в типичен стил на простодушие и на съвършена откровеност, че отново ще бъде премиер. Тази работа не фигурира само по посока на неговото самохвалство, но и по посока на това какво представляват реалностите в България, той наистина има шанс да стане премиер. Само че той ще бъде един фарсов премиер, защото през февруари той беше изпъден от властта като негоден премиер, а сега ще се яви като алтернатива на самия себе си. Това е изключително смешно и в същото време печално. Ние се мотаем в кръг като шашави. Не можем да създадем наистина алтернатива на собствената си политическа беля. Има и Реформаторски блок, който стои на сцената леко фантомно, като своеобразен мираж. Тази политическа формация е ефект на нашата голяма политическа жажда да видим нещо, което си струва, само че на този етап то има по-скоро характеристиката на мираж, доколкото е вътрешно несъгласувано, в него има части на политически круширали в изборен процес партии на прехода или нововъзникнали, но без собствен електорален успех. ГЕРБ плюс Реформаторския блок – това е леко фарсово, но изглежда неизбежно, защото срещу него стои същото, което управлява сега.

Михайлов смята, че това ще се случи в края на годината или началото на следващата, до май. Според него голямо изпитание за България и управлението ще е сирийската криза.

Михайлов е на мнение, че протестът в София ще намалява по брой, но ще става повече амбициран.

Цялото интервю с д-р Николай Михайлов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна