Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев: България има нужда от страна като Франция, за да разпространява културата си

Снимка: Архив
Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев преди дни написа писмо до външният министър Кристиан Вигенин, в което настоява да бъде преразгледано решението по отношение на посланик Филип Отие. В интервю за предаването "Неделя 150" той заяви, че все още не е получил отговор: Знам, че и няма да получа или смятат, че гледната точка на хора, които са по някакъв начин в обществения фокус на България, не би трябвало да бъдат удостоявани с какъвто и да е отговор. Управляващите както никога не ги е интересувала културата в България, така и не ги инетерсува какви са заслугите на посланик Отие именно за разпристранение на българската култура в европейки и световен културен център като Париж.

По отношение как би се отразил този отказ на отношенията между актьорите на двете страни и създадените културни връзки, Мутафчиев заяви: Не Франция има нужда от България, а България има нужда от страна като Франция, за да разпространява културата си.

Моето лично мнение е, че колкото повече г-н Вигенин ни доближава до Русия, толкова повече ни отдалечава от Европа с този акт. С това решение сме готови за дипломатичекси скандал
, добави актьорът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени