Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23% от плащанията към фирмите са закъснели, това е спад в сравнение с миналата година

Снимка: ЕПА / БГНЕС

23 на сто от плащанията към фирмите у нас са закъснели, но в сравнение с миналата година те са с около една трета по-малко, показва европейско проучване.

Светла Петрова, мениджър "Ключови клиенти" в компания за събиране на вземания, обобщава причините плащанията да закъсняват:

Крайните клиенти посочват като причини за просрочие, за забавени плащания общата икономическа ситуация, следвана от временна липса на средства и прекомерна задлъжнялост. При бизнеса 52% от клиентите забавят плащания заради забавени плащания от техни контрагенти.

Райна Миткова-Тодорова, която е управител на фирма за събиране на вземания, обяснява, че у нас фирмите не си дават сметка, че е важно да получат парите си навреме.

Нашата практика показва, че ни възлагат вземанията между първата и втората година, това вече е забавяне. Най-голяма е успеваемостта, ако започнем събирането най-късно след шестия месец просрочие. Тогава бихме могли да съберем 30, 40 до 50% от това вземане. След втората година може да се събере в някои случаи 5% от това вземане.

Данни на Асоциацията на колекторските компании показват, че междуфирмената задлъжнялост е в порядъка на 200% от брутния вътрешен продукт. Трябва да направя уточнението, че ние не знаем колко от този дълг е повтарящ се. Ако аз имам фирма и ви дължа 1000 лева, а вие от своя страна имате нужда от тези 1000 лева, за да платите за други услуги, е възможно ефектът да е, че тези 1000 лева са преброени два или три пъти.

В Европа задълженията на правителствата към бизнеса са проблем само за определени държави, коментира Райна Миткова-Тодорова и допълни: Държавните вземания са проблем за бизнеса в България и в Гърция

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна