Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Ноев: Предаването на химическите оръжия ще бетонира режима на Башар Асад

Снимка: БГНЕС

Сирийската криза коментира в предаването „12+3“ бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Според него от една страна се върви към тактичаско облекчаване, а от друга се върви към влошаване.

Предаването на химическите оръжия ще бетонира режима на президента и гражданската война ще продължи с още по-голяма сила много години и в крайна сметка ще станем свидетели на една голяма трагедия.

Според Бойко Ноев участието на Башар Асад в процеса на ликвидация и поставянето на химическите оръжия под международен контрол го легитимира като страна в мирния процес. Той коментира, че ще се потвърди казаното от Барак Обама, че целта на международните усилия не е смяна на режима, а решаването на един по-малък технически въпрос – за химическите оръжия. Бойко Ноев смята, че има важни въпроси, на които все още няма отговор.

Как ще се контролират химическите оръжия в условията на гражданска война, колко специалисти ще бъдат необходими, кой ще ги охранява.

Бившият военен министър заяви, че безпокойството му е много сериозно, тъй като, според него, решаването на въпроса с химическите оръжия не облекчава положението на България като близка страна.

Ще се легитимира режима на Асад, вероятно Русия ще компенсира загубата на химически оръжия с други оръжия. Страните от Залива, които не са съгласни с това, ще финансират опозицията. Турция ще продължи да помага на опозицията. Конфликът ще продължи и ще продължат да се изселвата хиляди хора, с което ще се засили бежанската вълна към България.

Бойко Ноев смята, че първото, което президентът трябва да каже на Общото събрание на ООН е извинението на България към сирийския народ за това, че страната ни като член на НАТО, ЕС и Обединените нации не е направила достатъчно, за да се избегне трагедията.

Цялото интервю с Бойко Ноев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна