Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Чуров: Очакваме експертите от ЕК да пристигнат в началото на октомври и да установят размера на нашите нужди по отношение на бежанците

Снимка: Архив

МВР очаква бежанският поток да се насочи от Гърция към България заради засиления контрол по гръцко-турска граница. Това каза пред "Хоризонт" главният секретар на министерството Светлозар Лазаров. Според него, затваряне на границата ни с Турция би струвало около 11 милиона лева месечно, но на практика, затварянето е невъзможно.

В последните дни има увеличение на притока на бежанци, съобщи Тодор Чуров, заместник-министър на външните работи и уточни, че става въпрос не само за хора от Сирия, но и за такива от региона.

В съвместната позиция на президента и министър-председателя въпросът за бежанците от Сирия и въпросът за предотвратяването на нови жертви в конфликта е поставен в контекста на цялостонто решение на конфликта. В този документ въпросът за бежанците е един от основните елементи, каквито са също осъждането на използването на химическо оръжие, поставянето на това оръжие под контрол, бързото изпълнение на женевските договорености, необходимостта от търсене на трайно политическо решение. Проблемът за сирийските бежанци придоби ясно изразено вътрешно измерение. Предвид нарастващия поток от бежнаците в нашата страна. И това предизвика центърът на тежестта на дискусията да се измести към въпроси като брой на бежанците, капацитетът на страната ни да реагира на създалата се ситуация, хуманитарните аспекти и др.

По отношение на финансовата помощ за страната ни заместник-министър Чуров изброи стъпките, които са предприети в тази посока и контатките, които България е установила с различни международни организации, обясни кои са европейските фондове, които разполагат със средства за бежанците.

Трябва да се има предвид, че има и други страни, които кандидатстват за тези ресурси, уточни той и посочи за пример Гърция и Кипър. Очакваме експертите от ЕК да пристигнат в България, може би в началото на октомври и да установят действителния размер на нашите нужди.

Чуйте разговора в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна