Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват най-тежките форми на инфаркти, показват наблюденията на кардиолозите у нас

Снимка: БГНЕС

За пета поредна година по инициатива на кардиолозите България ще се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето на 29-и септември. По този повод столичната Университетска болница "Царица Йоана" започна безплатни кардиологични прегледи.

Проф. Асен Гудев - началник на Клиниката по кардиология на ИСУЛ, каза в интервю за "12+3", че през последните години у нас се забелязва устойчива тенденция да намаляват най-тежките форми на инфаркти:

В същото време наблюдаваме увеличение на инфарктите, особено при възрастни хора, при пациенти, които имат други хронични заболявания, бъбречна недостатъчност. Особено застрашени са диабетиците. Един от начините да се намалят инфарктите, особено при младите пациенти, е чрез ограничаване на тютюнопушенето. 

Проф. Гудев подчерта, че препоръчват скрининга и ранния контрол, като превенция на сърдечно-съдовите заболявания:

Изключително ефективни са промените в начина на живот. Важен е и видът на храните, които консумираме, количеството животински мазнини трябва да бъде доста редуцирано. Препоръчват се плодовете, зеленчуците, риба, пилешко. След появата на сериозните синдроми – инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, там възможностите са да забавим заболяването. Веднъж развити, те имат поддържащо лечение, няма трайно излекуване, затова профилактиката е много важна.

Началникът на Клиниката по кардиология смята, че лекарите трябва да си създадат от най-ранна възраст културата на постоянно опресняване на техните знания.

Каквато и здравна стратегия да правим, ако нямаме добре подготвени и мотивирани лекари, ние никога няма да постигнем успехи. Това е проблем в цял свят, при нас също е наболял.

Проф. Асен Гудев каза чe, че докато не се въведе качество, елемент на оценка на усложненията на повлияване на най-сериозно болните при заплащането, ще се въртим в един порочен кръг и всяка година ще се увеличават хоспитализациите.

Ролята на медицинските специалисти да дадат научно обосновани критерии кой трябва да бъде хоспитализиран, кой е бил хоспитализиран неправилно, е изключително важна. Лошото е, ако ограничаваме хоспитализациите с административни, а не с медицински критерии. Това поставя под заплаха живота на всеки един от нас.

Цялото интервю с проф. Асен Гудев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени