Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката полиция е арестувала лидера на гръцката крайна десница "Златна зора"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гръцката прокуратура официално обяви неофашистката партия "Златна зора" за престъпна организация. Нейният лидер Николаос Михалолякос, както и говорителят на партията Илиас Касидярис са в ареста на отдела за борба с организираната престъпност. Срещу тях има повдигнато обвинение за организиране на престъпна група.

До този момент 19 са задържаните активисти на неофашискта партия "Златна зора". Сред тях е лидерът на партията и депутати. Срещу тях има повдигнато обвинение за организиране на престъпна група. Опозицията настоя за пресрочни парламентарни избори.

Още 17 активисти на неофашистката партия се издирват от полицията. Срещу тях е издадена прокурорска заповед за задържане по обвинение за организиране на престъпна група, пране на пари, участие в убийство и терор над политически опоненти.

Гръцките органи на реда продължават акцията. Части за борба с тероризма извършват обиск на партийни офиси. В момента се обискира офиса на "Златна зора" в парламента.

Никой от задържаните до сега не оказа съпротива на полицията.

От централата на партията публикуваха писменно послание, в което призовата гърците да подкрепят борбата им срещу корумпираната политическа система.

Симпатизанти на неофашистите се събраха пред дирекцията на полицията в знак на солидарност и подкрепа към лидера на партията и арестуваните депутати.

Ако "Златна зора" оттегли депутатите си от парламента отново Гърция ще се изправи пред предсрочини избори.

За сега правителството отрича този сценарий, но опозицията днес призова към поредния вот на гърците.

Прокуратурата издаде заповед за арестуването общо на 36 членове и активисти на партията.

При обиск в дома на лидера на партията "Златна зора" полицията намери оръжие и голяма сума пари. Николас Михалолякос е обвинен за организиране на престъпна група,участие в убийство, а също така за пране на пари, и незаконно притежание на оръжие.

Министрите на обществения ред и на правосъдието обсъдиха с премиера развитието на операцията по арестуване на обвинените неофашисти.

Пред сградата на Полицията в Атина, където се намира задържаните, се събраха много симпатизанти на партията, които скандират в подкрепа на лидера и депутатите. Силни полицейски части охраняват както протестите,така и офисите на партията. Полицията явно се страхува от провокация и стълкновения.

Няма заплаха за дестабилизация на страната, заявиха пред медиите членове на правителството.

След падане на военната хунта в Гърция през 1974 година за първи път властите арестуват лидер на партия. Арест на депутати, на които не им е снет имунитета, е прецедент в гръцката история.

Показателно за фактите, с които разполага прокуратурата, е съобщението, че преследването срещу "Златна зора" е възложена на службата с борба с тероризма.
Започнаха разпитите на арестуваните неофашисти. Очаква се реакция на симпатизантите на партията, за което полицията засили охраната на офисите на "Златна зора".

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени