Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Я. Куюмджиев: Въвеждането на търговеца на топлинна енергия ще намали сметките за парно

Снимка: БГНЕС

В предаването "Хоризонт до обед" Явор Куюмджиев – заместник-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от Коалиция за България, коментира идеите, свързани с топлофикационните дружества и начина, по който ще се купува и продава топлинната енергия:

Идеята е да се въведе нещо, което работи в останалите страни - членки от Европейския съюз – въвеждане на функцията на търговец на топлинна енергия. То съществува в закона като опция, но не е работещо. Това е сурова идея, която подлагаме на обществено обсъждане.

Според Явор Куюмджиев с ролята на търговеца ще се решат голяма част от проблемите, които тормозят в момента сектора:

Търговецът би сключвал договор с топлофикационните дружества на определена точка на измерване, т.е. абонатната станция. После той ще сключва индивидуални договори с всички потребители. По този начин ще отпаднат проблеми като сградна инсталация, неплащане на сметки, кражбите на топлинна енергия ще намалеят. Може да се разработи истински пазар на конкуренция, за да паднат цените. В момента топлофикационните дружества са натоварени с няколко дейности, които са коренно различни – производството на енергия, пренос и събиране на сметки. Ако се създаде възможност да има фирми, които да се занимават изцяло и само с договори с клиенти, може да се промени цялата ситуация и да се подобри събираемостта. Ако се стигне до там, ще отпаднат топлинните счетоводители, веднага ще отпаднат по 10-20 лева от сметките за парно, които ние плащаме като такса "топломер" на топлинните счетоводители през топлофикациите. Качеството на услугата също ще се повиши, защото търговецът ще има интерес да привлече повече клиенти.

Явор Куюмджиев съобщи, че следващата седмица ще има открито заседание на парламентарната комисия по енергетика, за да се проведе обширна дискусия по темата с топлофикационните дружества.

Председателят на Асоциацията на топлинните счетоводители Ася Ангелова каза, че ще имат становище едва след обсъждането и излагането на отделните тези по време на заседанието на парламентарната комисия.

Цялото интервю с Явор Куюмджиев и Ася Ангелова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна