Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на трето място по наднормено тегло сред децата от предучилищна възраст

Снимка: БГНЕС

Според ново проучване България е на трето място по наднормено тегло и затлъстяване сред децата от предучилищна възраст. Проф. Виолета Йотова от Катедра по детски болести и медицинска генетика в Медицинския университет във Варна каза в предаването "Хоризонт до обед", че проучването се провежда успоредно в шест страни и е започнало през 2009-а година:

Целта на това проучване е да даде методи и начини за справяне в бъдеще, за да намалим тенденцията за увеличаване на наднорменото тегло и да дадем средства и възможности на семействата да се справят да не се стига до болестни отклонения. Те натоварват и системата на здравното обслужване, и бюджета на семействата.

Самото проучване е провеждано в тайна, защото има детски градини, в които е направено контролно замерване на децата в началото на проекта, но не е трябвало да се изнасят данни. Проф. Йотова каза, че проектът е на стойност 2,9 милиона евро:

Идеята е, ако това, което сме направили, покаже добри резултати, ще бъде предложена тази програма за поведение във всички страни - членки от ЕС. Ние успяхме да придобием авторски права върху начина на провеждане и материалите, свързани с програмата, което означава, че те ща са достъпни за всички български деца.

Данните от изследването са отчайващи, заяви проф.Виолета Йотова и уточни: 

Последното ни проучване във възрастовата граница 3-5 години е от 2009-а година. Сегашните данни показват увеличение от 50 до 70 на сто. Това са деца, родени през 2007-а година. Докато в Германия само 2% от децата на тази възраст имат компютър в детските си стаи и само 9 на сто имат телевизор, в България данните показват, че 69% от децата имат телевизор в детската си стая, а 44% имат компютър.

Цялото интервю с проф. Виолета Йотова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна