Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията на Златанов е действала като механизъм за политически натиск на неудобни политици

Снимка: БГНЕС

Временната анкетна комисия, която проучва данни за нарушения в Комисията за конфликт на интереси, изслуша бившите депутатите от ГЕРБ Вяра Петрова и Емил Димитров, както и общинския съветник от Варна Марио Шиваров. Имената на тримата попадат във тефтерчето на бившия председател на Комисията Филип Златанов.

Председателят на анкетната комисията за тефтерчето на Златанов Кирил Добрев обясни защо са извикани за изслушване:

Те присъстват в тефтера на Златанов най-сериозно. По техните преписки имаме забавяне повече от година, след което, при промяна на политическата ситуация, имаме много бързи решения. Ние коментираме единствено и само фактите.

Пред депутатите Емил Димитров изрази категоричната си убеденост, че казусът с тефтерчето на Златанов говори за това как държавни структури са били използвани за натиск и припомни събития от миналата година:

Лекомислещите и тези със собственото мнене се търсеха начини да бъдат притиснати. Държавните структури, подлежащи на контрол от НС, се ползват за притискане на неудобни лица, които имат собствено мнение по въпроса. За съжаление това тефтерче го доказа. Научавам неофициално, че срещу мен са заведени преписки за конфликт на интереси. Може би шест месеца по тези преписки не се случва нищо. През август месец получавам две покани на постоянния си адрес. Забележете, че точно тогава съм извън България и така останах без изслушване. Нямамu официална покана предвид парламентарните избори 2013-а година. Аз събрах актива на София-бласт и казах, че няма да се кандидатирам за народен представител. След няколко дни дадох интервю, в което заявих в прав текст: "Цветан Цветанов и Искра Фидосова съсипаха партия ГЕРБ". Няколко дни след това комисията излезе с решение, че Емил Димитров е в конфликт на интереси. С Фидосова съм имал много срещи, само че по този казус с нея не съм разговарял, но имаше закани от Цветанов как на Емил ще му се случва нещо, как може да му се образува, на Емил Димитров за организирана престъпна група.

Вяра Петрова също се оплака, че комисията на Златанов с месеци не се е произнесла по нейния казус и допълни, че самата тя е потърсила съдействие от Комисията, която е ръководил:

При мен казусът беше за конфликт на интереси, заради участието на моята майка в една неправителствена организация. Казусът беше входиран в комисията, на която тогава председател беше Яне Янев. Видя се, че няма конфликт на интереси. При комисията на Златанов пак си подадох молба казусът да бъде разгледан. С месеци нямаше никакво решение. От други източници и информация подучух, че нещата, които се гласят, не са в добра посока за мен и че има нагласа от определени лица в нашата група и ръководство да бъде в негативен аспект. През тези 11 месеца, през които чаках това решение, имаше проверки и към мен, към семейството ми. След като се видях и в едни тефтерчета с едни инициали, моето решение беше да напусна партията.

Общинският съветник Марио Шиваров обясни: За втори път напускам ГЕРБ по тези причини, че се видях в тефтерчето и не мога да си обясня, че след като съм работил толкова години съвестно за партия ГЕРБ в един момент влизам в тефтерчето.

Председателят на временната комисия е убеден, че случаят ще има възпитателен ефект:

Това поръчване, отстрелване в медийното пространство, което правим, реално убива хората като публични фигури. Силно се надяваме от тук нататък или практиката дабъде такава, това нещо да го прекратиме.

На 26-и септември Златанов подаде оставка като директор на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси след скандала с тефтерчето му, в което бяха записани инициалите на активисти от ГЕРБ и инструкции кой да бъде "ударен" и коя проверка да се забави. В парламента беше създадена временна комисия, която проучва фактите и данните по скандала.

Подробности чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна