Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Горов: От тефтерчето на Златанов се вижда, че три групи хора са били разследвани

Снимка: Архив

В коментар на приетата през седмицата от парламента оставка на председателя на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов, депутатът от БСП Димитър Горов каза в предаването "Неделя 150":

От всички наброски в тефтерчето "Златанов" е видно как е функционирала системата на управление на държавата в предходните четири години. В тефтерчето се виждат много ясно три групи хора, които са били обект на разследване. Едната е вътрешнопартийната опозиция. Хората, които са държана "на каишка" по този начин. Другата група са български кметове. Хора, които са били притискани по един или друг начин от страна на ГЕРБ и си давате сметка, че при такъв натиск една част от тези хора са се поддавали за политическо партньорство с управляващата тогава партия. Третата група са хора, които са свързани с натиска върху съдебната система. Така че в тези три посоки, като се види огромния натиск на управляващата върхушка да властва върху тези хора. Никой в България не е бил свободен в този период. Всеки е бил могъл да бъде следен. Там са използвани думите – да се удари, да се защити, да се смачка. Това е терминология, която не може да е присъща за политическата класа. Много е важно инициалите Д.П. и Л.М. да се види дали са в качеството на "поръчители" или на "поръчани", обясни Димитър Горов.

За работата на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси в момента, Димитър Горов каза:

В момента Комисията е на санитарния минимум от действащи членове – от пет, те са трима. А Комисията "Златанов", както придоби гражданственост, се наблюдава от Европейската комисия. От тази гледна точка бързо трябва да се премине в следващата фаза – избор на нов състав на Комисията, каза Горов.

Цялото интервю с Димитър Горов чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна