Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кворумът под въпрос и за втория вот на недоверие към правителството

Снимка: БГНЕС

БСП ще направи всичко възможно за дебатите и гласуването на втория вот на недоверие да има кворум. Лидерът на социалистите Сергей Станишев обвини ГЕРБ, че девалвира политическия инструмент "парламентарен вот":

Вижте колко нелепо ще бъде за пореден път парламентарната група, която внася вот на недоверие, да не желае да има дебати. Изобщо виждам, че политиката на ГЕРБ цели само едно нещо - дискредитация на българския парламент като цяло, неговото дестабилизиране и обезмисляне в очите на българските граждани. Много са слаби в политическо отношение, не могат да изнесат един дебат, затова използват процедурни хватки за постигане на своите политически цели. На политическото поле на дискусията на дебата не могат да спечелят. Те девалвират не само за сега, но и за в бъдеще. Това е лошо, лошо е и за тях, и за инструмента вот на недоверие.

ГЕРБ ще влязат в сградата на парламента, но не е ясно дали ще участват във формирането на кворум за заседанието. Димитър Главчев каза, че хипотезите са много:

Изчакайте, бъдете търпеливи до девет часа и ще разберете. Регистрацията, както и всички парламентарни похвати са форма. Важното е съдържанието, а този парламент няма никакво съдържание, така че не е съществено това дали ние ще се регистрираме или не, а парламентът трябва да заработи така, че да решава въпросите на българските граждани. Сигурно сме скептични, да не кажа, че въобще не вярваме, че този парламент в този състав може да го направи, така че същественото в случая е правителството да си подаде оставката, параментът също. Да има нови парламентарни избори, които да осигурят нормално, адекватно представителство на българските граждани в парламента.

Депутатите от "Атака" ще бъдат на работа утре, когато ще се обсъжда вторият вот на недоверие, съобщиха от пресцентъра на партията. Част от парламентарната група обаче е на посещение във Виена.

При първия вот на недоверие депутатите от ГЕРБ не се регистрираха и провалиха дебатите по собствения си вот с аргумента, че колегите им от "Атака" не са в залата. Тогава почти цялата парламентарна група на Волен Сидеров беше в Брюксел.

По публикацията работиха: Даниел Инков, Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна