Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Стремим се да възвърнем интереса на външните инвеститори

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерът на Румъния Ливиу Драгня откриха форума "Евро-балканска среща на върха", организирана от списание "Икономист" в София. В двудневната среща участват политици, представители на бизнеса и анализатори от балканските държави. Почетен гост на официална галавечеря е президентът Росен Плевнелиев.

Премиерът Орешарски очерта амбициите на правитеството да предприеме реформи, които да направят по-конкурентоспособна икономиката на страната:

Стремежът ни е да възстановим интереса на външните инвеститори и да подтикнем активността на местните такива. Решени сме да продължим реформите в ключови публични сектори като здравеопазване, образование и административни услуги. Особено важно е да продължим да реформираме образованието и да го адаптираме към потребностите на днешния ден. Това е секторът, който има най-голям потенциал да зарежда конкурентоспособността на икономиките ни.

Пламен Орешарски напусна столичния хотел, където се провежда форума през страничен вход, за да избегне събралите се около 20 протестиращи пред входа му.

В дискусиите за състоянието на държавите от региона за предизвикателствата, възможностите и перспективите пред тях ще се включат още президентът на Република Сръбска Милорад Додик и вицепремиерът на Албания Нико Пелеши.

Организаторите от сп. "Икономист" посочват, че сега Европа е заета да се справи със сътресенията, резултат от глобалната криза и предизвикателството е в това как ЕС да излезе по-силен от кризата, да укрепи икономическата и паричната си политика, включително и чрез сътрудничество за интеграция между държавите членки.

Очакванията са, че за страните от Балканите 2013-а година ще е повратен момент след кризата. Специално ще се обсъди какво е въздействието от членството в ЕС на България и Румъния.

Министри от кабинета, представители на ЕК, ръководители на финансови институции и организации от региона ще споделят вижданията си за разширяването, ще се дискутира ролята на лидерството, стратегия за възстановяване и растеж, предизвикателствата пред бизнеса в региона.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени