Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските животновъди отново се готвят за протест

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Българските животновъди отново се готвят за протест. Причината е, че държавата им изплаща по-малка малка част от субсидиите за глава животно, като обещава едва през следващата година да получат останалите пари. Голяма част от хората все още не са получили дори обещания първи транш от парите, каза председателят на Овцевъдната асоциация Бисер Чилингиров:

Едно, че не са преведени парите, друго, че те са недостатъчни. 18,5 лв. Това са три бали люцерна. Миналата година бяха почти 30 лева, а тази година получаваме 18,5 лв. при условие, че държавата е теглила 1 млрд. лв. Всеки говори като дойде на пост, че животновъдството е приоритет. Нас ни омръзна вече овцевъдството да бъде приоритет, то си отива, то си заминава.

Чилингиров обясни, че не са съгласни с обещанието на Министерството останалите 60 процента от предвидената сума да ги получат в началото на следващата година:

Те се подиграват с нашия труд. /…/ Назрява протест във всичките браншове. Ако това беше във Франция, към Елисейския дворец щеше да има торби с изпражнения от животни и бали, както го правят, когато не са доволни.
По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна