Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Конституционният съд е в патова ситуация

Снимка: БГНЕС

По повод обявеното намерение от "Движение България на гражданите", че започват консултации за промени в Конституцията, лидерът Меглена Кунева каза в предаването "Неделя 150":

Ако се върнем в предизборния период, ще видите, че "България на гражданите" предложи на всички хора да обсъдим възможностите за писане на Конституция по начин, по който сега се пишат много законодателни актове. /…/ Най-интересна е Конституцията на Исландия, която е писана на принципа на агората, на принципа на събирането на много хора – виртуално, разбира се. Не е толкова просто, естествено, сложна материя е конституционната, но се избира най–напред един конституционен съвет, който е от уважавани хора, някои от тях професионално подготвени юристи, други – не. Този двайсет и петчленен състав, както беше в Исландия, изработва скелета на Конституцията. И след това на базата на платформа започва събирането на идеи от университети, от хора, които дават мнението си, и се пълни тази матрица, глава по глава. Това става в продължение на три–четири месеца. След това този Конституционен съвет се събира, предава своя продукт и от там нататък има място за отговорността на законодателя, а в нашия случай – Велико народно събрание. Плюсовете са, че демокрацията отговаря на нивото на технологиите, каза Кунева.

Във връзка със заявеното намерение от президента Росен Плевнелиев да сезира повторно Конституционния съд по казуса "Пеевски", Меглена Кунева заяви:

Това е сезиране с различен и много ясен въпрос. Конституционният съд е разделен, в патова ситуация. Трябва да зададем на Конституционния съд един много ясен въпрос: кога се прекратяват правомощията на едни депутат, каза Кунева.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна