Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танчо Колев: Практически животновъдите са фалирали

Явор Гечев: В Бюджет 2014 животновъдите могат да разчитат на същата рамка като в момента, завишена с около 10%
Снимка: Архив

Близо 100 животновъди и млекопроизводители от цялата страна се събраха около 11.00 часа край село Труд в близост до автомагистрала "Тракия", за да изразят недоволството си от орязаните субсидии. Фермерите настояват да им бъдат изплатени обещаните 70 процента от парите, тъй като до момента са получили само близо 50 на сто. Животновъдите обмислят дали да блокират магистралата.

По-рано днес в интервю за предаването "Преди всички" протестиращият животновъд Танчо Колев обясни:

Може и да няма блокада. Там се събират животновъди от цялата страна, за да решим точно как ще бъдат следващите протести – дали ще се блокират артерии в цялата страна като Маказа, изхода на Сандански, Капитан Андреево, но днешното решение ще е пълно, защото вече няколко дни се отлагат нашите срещи. Вчера се обадиха от Министерството и казаха, че среща ще има в понеделник с финансовия министър, но мисля, че само с него няма да може решим всички проблеми, защото трябва да знаем цялата финансова рамка каква е за животновъдството догодина, за да не отново догодина пак да няма планирани субсидиите за животновъдите в бюджета. /…/ Говорят за социална политика, което мога да кажа, че няма никаква социална политика, защото тук се касае за закриване на сектори, за освобождаване на много работни места.

Основното ни искане е залагане на животновъдството в бюджетната рамка за 2014-а: Ние, ако не знаем следващата рамка за 2014-а, по-добре отсега да обявим фалит. Ние ще търсим закон за фалит на физически лица, защото Закон за фалит на фирми има, а ние сме фалирали и не можем да обявим фалит, защото няма закон за фалиране на физически лица. Всички земеделски производители са физически лица, а се таксуват и данъкът им се събира като на еднолични търговци. Това е престъпление и дискриминация и ако трябва, ще стигнем и до Европейския съд, защото не само че трябва да имаме субсидии и за животните, но трябва да ни дават и субсидии за квалифицирана работна ръка. Ние го хващаме от улицата и го правим пастир или дояч или животновъд. Това са неграмотни хора, това е електоратът на сегашните управляващи, каза още той.

Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев от своя страна заяви:

Никога не е поставяно обсъждане по отношение на следващата рамка на бюджета от животновъдите, като там животновъдството е доста по-приоритетно, отколкото е в момента. В Бюджет 2014 животновъдите могат да разчитат на същата рамка като в момента, завишена с около 10%. Толкова ще има директно подпомагане за животновъдството. Отделно в ПРСР (Програмата за развитие на селските райони) всичките ставки за животновъдството са значително завишени.

Интервютата с Явор Гечев и с Точно Колев и репортажа на Кремена Данева можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна