Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Тодорова: Безхаберието на държавниците говори, че не осъзнават позициите си

Снимка: Ирен Филева

По темата за студентските протести и окупацията на университети, първокурсникът от Медицинския университет Алексей Митев каза в предаването "Неделя 150", че студентските искания са твърде общи и неопределени. През седмицата в Медицинския университет в София се проведе студентски референдум, на който близо 65 на сто се обявиха против окупацията. Алексей Митев обясни защо лично той е против окупацията като форма на протест:

Моята лична позиция, е, че аз съм против всяка форма на окупация, тъй като в Закона за висшето образование изрично е казано, че университетът е място, където първо се преподава, а след това се развива научна дейност. Окупацията няма никакво място. А освен това, така ще се затрудни животът както на студентите, така и на преподавателите и политическата обстановка може още повече да се нажежи, заключи Митев.

От своя страна студентката Десислава Тодорова призова политиците да се вслушат в исканията на протестиращите млади хора. Тя е номинирала "Ранобудните студенти" за Човек на годината в годишните награди за човешки права на Българския хелзинкски комитет.

Аз мисля, че по – важен е въпросът какво ги изкара студентите да направят това, а не какво трябва да кажат. Причината, а не последиците са важни в случая. И всички ние знаем кои са причините – липсата на законност. Когато един човек застане пред парламента и каже - "искам оставка" и към него се добави още някой, това е гражданско общество. И в този смисъл, всеки един от нас отстоява собствените си интереси. И мисля, че не е редно и трима да застанат пред парламента, да бъдат игнорирани. А те не застанаха трима, застанаха много повече. И безразличието, което показват държавниците говори за това, че те не осъзнават позициите, които заемат, че от тях се изисква да имат отговорност за всичко, отговорност към отделния човек, каза Десислава Тодорова.
 

Цялата дискусия чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна