Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературен фестивал в Англия, представен от Зорница Христова

За „Фестивала по писане” в Чичестър, Англия, разказва Зорница Христова. Позната повече като преводач, от началото на годината се изявява и като писач. Занимават я най-вече децата и темите, свързани с тях.
„Фестивалът завърши на 26 септември - казва Зорница Христова в предаването „Артефир”. Събитието се състоя в „Уайтинг колидж” - колеж, създаден от фондация „Андрю Джеймс”. Той е бил изключително интересна личност.
Син на милионер, решава да се занимава изключително с изкуство. Приживе е приятел със Салвадор Дали и Рене Магрит, дори е съавтор на част от техните проекти. Както ми казаха, на богатите творци никой не гледа като на творци, а като на спонсори, така че в очите на хората той е останал главно като меценат. След Първата световна война той се опасява, че местните изкуства няма да оцелеят в такава среда, така че завещава цялото си имение за създаване на колеж, посветен  на изкуствата и занаятите. Това е едно от местата, където най-сериозно се преподава творческо писане. Там целогодишно се занимават с такава дейност. Този фестивал е събитие, което се повтаря всяка година. Канят се автори от всички краища на света. Обменя се и опит с агенти, издателства. Това, с което се представих не беше точно книга, а един продукт на нашето издателство, който също е насочен към творческото писане, само че в по-ранна възраст.
В този смисъл имаше унисон между това което те учат и това, което е предмет на нашия проект. Оказа се, че може да се направи и пособие за възрастни по него. Идеята е по Джани Родари в „Граматика на фантазиите”. Всеки елемент сме представили под формата на карти, и чрез тяхното комбиниране човек да може да създаде сюжета, който му е интересен. Предизвикахме голям интерес към проекта ни. Сюжетите могат да се променят изцяло. Аз участвах в панела за детска литература. За мен беше много приятно да установя, че към идеята „Направи си сам приказка” има интерес. Реализиран, тя вече е и в книжарниците у нас.”

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени