Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паулиана Новакова: Да се посветим на будността

В навечерието на Деня на будителите в Салона за култура директорът на програма "Христо Ботев" Паулиана Новакова откри изложбата портрети "Лицата на музиката".
Снимка: Архив

„Това е единствената програма, заложила на картата култура. Бих добавила към определението за будител, това е онази енергия и воля, въпреки трудностите да сочиш пътища напред, да отваряш възможности за съществуване на същата тази култура, без която няма да има утре.
Във всяко време за България винаги е имало нещо което пречи на развитието, но винаги се е преодолявало. В това е смисълът на този ден. Чест ни прави, че сме го откроили като празник. Да се посветим на будността. Това се опитва да прави програма „Христо Ботев”. Затова имаме основания да се радваме на постигнатото в днешните условия. Ние съхраняваме традиции, но едновременно с това е трудно да пристъпваме напред и да откриваме нови простори. Това, с което можем да се гордеем в нашата програма е, че съумяхме да събудим собствената си енергия, да се придвижим напред, да върнем нашето и на слушателите ни самочувствие. Най-важно е да се осъзнаеш като личност, за да дадеш простор и на други личности. Така общата енергия може да сътвори онова ново пространство, в което будителството и културата да имат повече място за съществуване.
Искам да кажа общо за наградите. Те не са на ръководството, а на колегите. Те са много симптоматични, защото олицетворяват степента на развитие. Наградата по принцип е нещо, заради което човек се оглежда, съпоставя и сравнява.
Тази година наградите показват в каква посока сме се развивали като програма. Неслучайно те са и в някаква степен преформатирани. От 9-те години до сега, в осем от тях имахме награда за външен сътрудник. Ненапразно мотото на новата ни визия беше „Личностите имат значение”. Сега вече личностите са вътре в програмата. Те отвоюват и собствено място и авторитет и разширяват авторитета на програмата. Затова тази награда нарекохме „Всички заедно” за ярко авторско присъствие. Интересното е, че я получават най-младите в програмата, което доказва присъствието на нова енергия. Програмата доказва и че има сетива да  открива други алтернативни форми и да даде територия за тяхната реализация. Това е утвърждаване на алтернативни форми срещу бездуховността и на всеобщото мърморене, че младите са бездуховни и не носят културни белези. Мисля, че в това ние сме първопроходци. Наградата получава Цветан Цветанов и екипът на „Аларма Джаз Фест”. Цветан Цветанов успя да активира младите хора  за един фестивал за алтернативна музика, който въпреки всичко се утвърди.

Другата награда е за разработване на нови съвременни жанрови форми. Днес е моментът да припомним, че старата програма за култура вече е територия, на която съществуват най-модерните и най-нови форми в развитието на радиожурналистиката. Това е документалистиката. Говоря емоционално, защото се връщам от Берлин от фестивала „При Европа”, където се събират творците в тази област. Това е нещо изумително и напредничаво, защото там виждаш необозримите възможности за развитие на  радиото. Само в програма „Христо Ботев” има подготвени хора, които могат да произвеждат такъв продукт. Тази награда е за сериала „Радиото”, посветен на 75-годишнината му. В него се опреснява цялата звукова памет и се разказва историята на Радиото по един  модерен начин. Зад този сериал е цял екип с главен продуцент Даниела Манолова. Довечера целият екип (в Първо студио на БНР) редом с нея ще продължат да развиват този изключителен жанр с всички възможни средства и форми.

Следващата награда е също част от новото самочувствие на програма „Христо Ботев” и желанието й да се утвърждава като авторитетна културна институция и да съществува с културно присъствие и извън ефир. Този път ще наградим пионера в тази област.
Илиана Захариева прави студийни събития и доказва, че джазът е част от музикалната тъкан на програмата. Поздравявам я лично! И една традиционна награда за европейско партньорство. Това също е част от новата ни работа и в радиотеатъра, и в документалистиката. Този път награда ще получи Френският културен институт, защото той осигури много от прекрасните присъствия на известни музиканти в джазконцертите на Илиана и даде възможност за един европейски блясък и финес на нейните концерти. Радвам се, че в цялата тази хаотична среда устоях да съхраня програмата като любимата програма за култура.Довечера ще отпразнуваме това, което сме постигнали”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна