На Трифон Зарезан обичайната тема е виното, така че повод за разговори не липсва, и то в по-делови порядък. Яна Петкова, консултант-магистър по виното от Австрийската винена академия, виден търговец и създател на един сайт за виното с мнение за нашето вино:
Добри са българските вина и стават все по-добри. Аз съм дегустатор по професия и пробвам българските вина през последните години. Промяната към добро е в следствие на промяната на собствеността. Повечето производители вече работят със собствени лозя, имат контрол върху материала си. Вече има и доста чужди инвеститори, консултанти, които не само казват на нашите енолози какво да правят, а много ги подкрепят. Комплексни са факторите за успехите. Пазарът ни се разви доста, но все още като винопиеща страна сме на опашката. Ако французите са на 50 л на година на човек от населението, повечето винопроизвеждащи страни в Европа са на 25-30 л. Ние заедно с домашното производство сме на 20 л. Моята идея е да ограмотявам хората в това отношение, да ги убеждавам в простата истина, че виното е една културна напитка.
Противоречивите отзиви „за” и „против” се дължат на липсата на мярка. Истината на всичко в живота е мярката. Отдавна е казано, че количеството прави продукта лекарство или отрова. Все пак на официалния сайт на Световната здравна организация е написано, че две до три чаши вино (за чаша се считат 125 мл) са добри за жени, а за мъже се препоръчват 3-4 чаши на ден. Това е констатация на Световната здравна организация. Червеното вино наистина има антиоксиданти в себе си, някои от които вече се продават и на хапчета, на гроздови сокове и пр. То съдържа десетки субстанции, които все още не са изследвани. Това не е ала-бала, а са съвсем сериозно доказани изследвания. Т.е., отвсякъде погледнато, е по-добре да пием вино.
По отношение на пазара бих могла да кажа, че в началото на 90-те години загубихме позициите си на много важни пазари. Международният винен пазар е жесток и там, който загуби позиции и стане от масата, трудно може да седне отново там. Опитваме се да се върнем. Ще дам един пример. В бизнескласата на "Луфтханза" от тази година влиза и българско вино, което е прекрасно. Да бъде едно вино селектирано точно там е много голям успех. Иначе българските вина си остават в ниския ценови сегмент. Колкото до закона, има някакво тръбене за него, като че ли сега за първи път влиза, а това не е вярно. Ние имаме много строг винен закон и той е съобразен с всички европейски изисквания. В този закон фактически сега се поправят някои много дребни неща. Т.е. държавата е взела мерки да регулира нещата още преди години.
А за празника препоръчвам не определена марка, в студеното време вземете едно по-тежко плодово червено вино, това би било прекрасно за вас. На бара консумирайте повече розета и истинско шампанско.