Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба-класация на съвременното българско изкуство в галерия „Аросита”

Добромир Иван е ученик на световноизвестния германски художник Йозеф Бойс от Дюселдорфската академия. Автор е на десетки изложби в Европа и САЩ. Работи със силикон и епоксидна смола. Неотдавна разкри намерението си да направи Стена на славата в Ахтопол с имената на прочути творци, а преди това постави в рибарски мрежи пластики на Кольо Фичето, Елисавета Багряна, Николай Кънчев, Христо Фотев.
Днес в галерия „Аросита” Добромир Иван и изкуствоведът Свилен Стефанов ни канят на „Кафе без претенции”. Обещават ни „пикантен коментар-класация на съвременното българско изкуство. Вместо излишна сериозност ще звучи специална импровизация на Георги Ружев. Кафе ще се полива върху култови глави...”
Авторът Добромир Иван разказа за предстоящите си идеи в „Нашият ден”:
Ще бъдем по-различни, за да бъде по-видима следата, която остава върху пластиките при това поливане. Идеята се роди преди месец на акцията ни с проф. Петър Цанев в Гьоте институт. Галеристката предложи идеята да полеем с кафе главите на Сафо, Диоген, Клинт, на който пък честваме 150 години от рождението и 180 години от рождението на Хайдн. Събраха се много поводи да направим тези глави. Нарочно са кухи, с една дупка, по подобие на главата на Людмил Георгиев в Банско, където в тях могат да се пускат послания и късметчета. Това е допълнителен перформативен елемент за днешната акция. Обикновено всяка новост в изкуството скандализира, но смятам че сериозното изкуство не търси скандал, дело на жълтото, на евтиното. Съвременното изкуство, което претендира за сериозност, трябва да търси истината. В последно време все повече се налага една зелена истина, една екологична насока в развитието на сериозните проекти. Затова ние не търсим с проф. Стефанов скандала, а искаме да направим една публична лекция и да акцентираме в така малко познатата форма на пърформънса в България, на изкуството в действие. Колкото до оценката ни за съвременното българско изкуство ще кажа, че от десетина години с ваш колега, който ни напусна през декември месец и на когото е посветена довечера тази акция, си правехме шегата да правим една импровизирана класация. Целим да хвърлим този субективен поглед върху българското изкуство и да подредим случилото се през годината.
Не искаме да обособяваме кръгове, обръчи и пр. и да трупаме омраза. Ние просто правим всичко на шега. В тази глобализация, при добър подход и вяра в себе си и при търсене на едно оригинално и неподправено послание, новото може да се роди навсякъде. Това се опитваме да докажем.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна