Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите не уважиха кинофестивала в Балчик

137 филма от цял свят се представят на 10-ото издание на Международния фестивал за късометражно кино, който се провежда едновременно в Балчик и Варна. 18 са българските заглавия, които ще се състезават в категории за игрално, документално и анимационно кино.
Чудесна публика и чудесна селекция! – е първото впечатление на нашия специален пратеник в Балчик Димитрина Кюркчиева. Фестивалът „В Двореца” е по-голям отвсякога и 10-ото му юбилейно издание ще се запомни. Никога досега малките ни филми не са били показвани на толкова голям екран, в толкова голяма зала като тази във Варна. Факт е, че тази година за първи път фестивалът включва отделна сесия, на която млади български режисьори и продуценти ще представят филмовите си идеи с възможност те да бъдат финансирани. Има и нещо друго и няма да го скрия. Тазгодишната програма се радва на подкрепата на журналистите, на публиката, но институциите кой знае защо отсъстват. Не видяхме на откриването представители на Националния филмов център. Липсват кметовете на Варна и Балчик.

Защо е така ще ни каже директорът на фестивала Цанко Василев. Не мога да кажа защо, но това направи впечатление на всички. От няколко години наблюдаваме, че фестивалът губи своята институционална подкрепа. Вероятно се смята, че той вече не се нуждае от нея. На нас щеше да ни бъде приятно да видим кметовете на двата града, които подписаха меморандум в началото на миналата година за подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата. Беше добре да ги видим на сцената на откриването отново двамата заедно, но това са неща, които ние не можем да контролираме. Ние сме щастливи обаче да правим това, което можем като направим един от най-големите фестивали случвал се досега в късометражното кино в Дворец, с най-добрата селекция от късометражно кино, с най-добрата подкрепа по отношение на развитието на късометражното кино. За първи път този фестивал е толкова полезен на младото поколение творци. Тази година се отличава с това, че ние съумяхме, заедно с Държавния културен фонд за двореца, да създадем Фонд за подкрепа на българско кино и независимо финансиране на българско кино. Досега това можеше да става през Националния филмов център. Сега вече имаме фонд, който да акумулира средства за директна подкрепа на най-младото поколение български артисти. В конкурсната сесия ще влязат 20 избрани от нас проекта и директно ще се състезават пред комисия за финансиране. Веднага след фестивала 10 български проекта ще бъдат финансирани и те ще бъдат реализирани веднага. Ние получихме 45 проекта и това показва необходимостта от това, което стана. „В Балчик има повече от 60 участници от 6 европейски държави. Те изучават кино по проект на програмата „Младежта в действие”, подкрепен от Европейската комисия. В Балчик са пристигнали лектори от водещи европейски висши училища, а младите хора, които снимат тук на социална тематика, ще представят продукцията си на 5 юли във Варна, включвайки се по този начин във фестивалната програма. Продължаваме до 7 юли. Една усилна, но прекрасна фестивална седмица е пред нас – думи на директора на фестивала Цанко Василев за „Нашият ден”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна