Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Георги Кожухаров: Изпитах страх за живота си, спрях да снимам, просто исках да се махна от там…

В рамките на два месеца в галерия „ФотоСинтезис” ще бъдат показани четири самостоятелни изложби, посветени на военната журналистика и фотография. Първата изложба вече е факт и се нарича „Гореща линия”. Това е документална фотография от войните в Либия и Сирия на Васил Донев и Георги Кожухаров.
Ето какво разказа в „Артефир” за поредицата „Гореща линия” уредничката на галерия „ФотоСинтезис” Светлана Харизанова:
„Може би Сирия ще преобладава като тема, защото е последната и най-актуална тема. Озаглавили сме този проект „Окото на очевидец”, защото военните фоторепортери и журналисти реално работят на граничната линия между живота и смъртта. Те са очите на нашата съвест. Реално те са нашите свидетели, нашите очевидци, които документират най-големите престъпления, които човечеството е извършвало срещу човечеството”.

Как се чувства един млад фотограф в Сирия? Георги Кожухаров сподели в „Артефир” личните си преживявания от „граничната линия между живота и смъртта”:
„Понякога няма време за мислене наистина. Когато бях в Сирия, спрях да снимам в един момент. Попаднах в лоша ситуация и изпитах страх за живота си. Исках просто да се махна от там. Добре че с мен беше колегата Ярелброк, за да ми каже: „Всичко ще бъде наред. Споко. Ще се измъкнем от тук”. В близост до фронтовата линия има контролни пунктове на сирийските бунтовници. Те обикновено седят в някоя изостанала сграда, почиват, пият чай, ядат сладки, пушат. Срещат те изключително топло, обсъждате нещо, шегувате се, смеят се. Покрай нас преминават бойци, крещят „Аллах акбар” на път за бойната линия. И в следващия момент – десетина минути по-късно, вече си в една лудница, където се стреля, където хората тичат, падат бомби. Любимата ми снимка не е от бойното поле. Една вечер в базата на бунтовниците дойде един мъж със сина си, малко момче на около 3-4 годинки. Детето легна в един от ъглите на стаята и заспа, а малко по-късно баща му отиде при него и остави калашника си до главата му. Абсурдно съчетание на символа на войната – оръжието, със съня на едно невинно дете”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени