Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен кинофестивал „Златната липа”

„За пръв път в един от най-красивите български градове Стара Загора ще се проведе Международен филмов фестивал „Златната липа”.
Този древен град с богато културно и историческо наследство, град на поети, артисти и художници, винаги се е радвал на утвърдени традиции, които неизменно присъстват в културния му живот.
Желанието на целия ни екип е това ново по рода си събитие да се превърне в ежегодна среща на кинематографистите от различни страни и България, да се представят новите европейски филми и разбира се, да постави още по-осезателно Стара Загора на културната карта на Европа и света.
Да застана зад създаването на Международен кино фестивал е едно голямо предизвикателство, и донякъде цялата суматоха около организацията далечно наподобява снимачния процес в киното – има я неизвестността, тръпката от новото и непознатото, има ги неизбежните притеснения и страхове, но онова, което безспорно ги обединява е любовта към киното, желанието да предадеш по най-добрия начин различните истории, емоции и култури със силата на киноезика.
В първото издание на фестивала ще се представят 31 филма от 14 европейски страни.
Благодаря на община Стара Загора, която застана зад тази сериозна културна инициатива, както и на всички институции, дипломатически представителства и продуценти, които ни подкрепиха и съдействаха, за да направим първите си стъпки”.

Магдалена Ралчева, директор на Международен филмов фестивал „Златната липа”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна