Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Любезни хора” на Марко Ганчев

Това е една доста любопитна книга с епиграми на Марко Ганчев, която ще бъде представена днес в рамките на пролетния базар на книгата в НДК от 19.00 часа. Според автора любезните хора винаги намират начин да ни напомнят да не забравяме своята верига в редките моменти, в които се почувстваме по-свободни от обикновено. Ето още какво сподели за книгата си Марко Ганчев в „Нашият ден”:
„Книгата е с епиграми, като последните са от 2013 г., а първите са от далечния край на 50-те. Епиграмата е кратък непретенциозен литературен род. Прието е да се смята, че тя бичува обществени нрави, обществено-политически явления и я наричат с доста страшни определения. Всъщност, сега е доста неподходящо време да се издава такава книга, защото бичуватели на нрави и на злополучни явления има колкото щеш. Публичното пространство гърми и се тресе от такива работи. Епиграмата върши тази работа по-изящно, по-елегантно, по-красиво. Лошото е, че при толкова ширещата се простотия е трудно това да се оцени.
През последните натегнати времена, всичко е много трудно. Колкото и неблагоприятни да са времената, ние трябва да си вършим работата. При хората на изкуството криза няма, тя е само при политиците. Както казваше един герой на Чудомир: „Абе кога ще свърши най-после тази криза, че да си гледаме редовната сиромашия.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна